Månadens elevarbete januari 2010

I huslig ekonomi har eleverna inför Runebergsdagen bakat Runebergsbakelser. Bakelserna är konstfullt dekorerade och ser verkligen inbjudande ut.

Ett trevligt, lite annorlunda recept på Runebergstårtor hittar du här:

Runebergstårtor a la Hilkka Uusivirta
8 stycken

125 g margarin
1dl socker
1 ägg
1 dl vispgrädde
1 dl pepparkakassmulor
1 dl surbrödssmulor
¾ dl mandel
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Garnering
Hallonsylt
1 dl florsocker
2/3 msk vatten

1.    Smält fettet och låt det svalna.
2.    2. Blanda bakpulver med vetemjöl, mandel, pepparkakssmulor, surbrödssmulor.
3.    Lägg ugnen på 200 grader och rada ut muffinsformar på en plåt.
4.    Vispa ägg och socker till skum.
5.    Vispa ägg och smält margarin i ägg- sockersmeten och till sist mjölblandningen.
6.    Fyll formarna till hälften. Tryck en liten grop i smeten och lägg i en klick hallonsylt.

7.    Grädda tårtorna i mitten av ugnen ca 10 minuter.
8.    Låt tårtorna svalna, garnera de avsvalnade tårtorna med hallonsylt och glasyr av florsocker och vatten. .

Nedan ser du en detaljbild av bakelserna samt foto av bagarna Sofia Peltomäki och Mikaela Lundberg.