Månadens elevarbete maj 2011

I maj presenteras elevarbeten såväl ur finskan, huslig ekonomi som ur modersmål.

I finskan har eleverna i åk 9 gjort ett projektarbete under rubriken ”Suomi tutuksi viikossa”. Slutresultatet blev en broschyr, i vilken 3-5 orter presenterades. Eleverna sammanställde ett program för en vecka för en utvald målgrupp. Programpaketet skulle bestå av olika slag av evenemang, sevärdheter samt inkvarterings- och förplägnadsmöjligheter.

Edvard Sundman (9C) valde att lyfta fram Lojo, Vichtis och Nummi-Pusula. Han sammanställde ett program fyllt av olika aktiviteter såsom paddling, besök i Tytyri gruva, ”safarikörning”, fiske, teater och museibesök. Dylika aktiviteter lämpar sig synnerligen väl för Edvards målgrupp ”barnfamiljer”. Edvards programpaket skulle vara möjligt att genomföra i verkligheten. Utformningen av den här broschyren är tilltalande och lockar till sig läsare!

Karin Madsén (9A) behandlar i sin broschyr Kotka, Lovisa, Borgå och Helsingfors. Hennes mångsidiga programpaket består av t.ex. forsränning, äventyr på Svartholm, besök i djur- och nöjespark. Med ut på äventyr vill Karin locka individer i alla åldrar, vilka själva inte vill ordna  någonting utan hellre tar del av ett färdigt programpaket. Karin har sammanfört information och programförslag i en färggrann och välgenomarbetad broschyr.
DSC05448-1



DSC05449-1



DSC05447-1



DSC05451-1



DSC05453-1



I huslig ekonomi har eleverna tillverkat smörgåstårtor. Lagom till Mors Dag gjorde Ronja Lindqvist, Nina Långström, Elin Holmström och Carolina Weckman i åk 7d en läcker smörgåsrulle dekorerad med bland annat ägg och gurka.

Ytterligare en annan grupp bestående av Erica Gustafsson, Sofie Lahtinene, Hanna Heikkinen och Henri Kinnunen förtjänar ett omnämnande för sin stiligt dekorerade tårta, som såg lika läcker ut som den föregående.
DSC05455-1 DSC05456-1 DSC05462 DSC05463
Eleverna i årskurs sju har skrivit uppsatser. Den här gången var temat beskrivningar. Eleverna fick välja mellan att beskriva en person eller en miljö. De skulle försöka göra sin berättelse levande och använda sig av målande uttryck och olika sinnen. Beskrivningen fick vara verklig eller påhittad.

Jonas Selenius har förvånansvärt väl skildrat en rysk miljö trots att han aldrig själv besökt landet. Förutom att på ett målande sätt beskrivia staden Novosibirsk har han lyckats med konsstycket att i sin beskrivning fånga en liten del av den ryska folksjälen.       


Beskrivning       
Jonas Selenius, åk 7

De små stugorna försvinner och gråa höghus tornar upp sig och tätnar. På gårdarna leker barn, katter smyger tyst omkring och kvinnor och män står och diskuterar. Snart börjar större vägar tränga sig in från sidorna av den lilla gyttjiga väg du kör på. Plötsligt försvinner gruset och gyttjan, blir till stadig asfalt och till en stor körfil.
       Stora vägskyltar meddelar om att du är på intågande till Novosibirsk. Bilar av olika märken samlas efter din bil och trafiken blir väldigt intensiv. Mitt inne i centrum är det fullt av liv. Bilisterna tutar argt och sura taxichaufförer sticker ut huvudet och vrålar ut svordom efter svordom. Om du råkar komma till Novosibirsk just till den 9:e maj kan du se långa militärparader med stora och smidiga pansarvagnar. De civila som följer med från sidan brukar oftast ha med sig en blodröd nejlika. Dagen kallas för "Djen Pobedy" eller Segerdagen och firas till minnet av att andra världskriget tog slut. Traditionen är en av de saker som ger Novosibirsk sin ryska charm.
     Reklamskärmarna, kontors- och handelsbyggnaderna ger ett starkt intryck av New York. Floden Ob flyter sakta genom staden och lyfter upp den kalla arktiska vinden som drar iväg med de stinkande avgaserna. Bland trafikbullret kan man höra ibland svaga jubelrop. Dessa jubelrop kommer kanske från Spartak-stadion. Fotboll är väldigt populärt i Ryssland och det är nog det den ivriga publiken följer med.
     Snart börjar solen sakta sjunka ner bakom bergen. I detta moment kastar Vladimir Lenin- statyn sin avlånga skugga rakt mot teatern med sina grekiskt utsmyckade pelare och kupol. Solstrålarna faller på Sankt Alexander Nevskis katedrals förgyllda kupoler vilka omvandlar strålarna till bländande reflektioner. Men även om mörkret lägger sig så somnar dock Novosibirsk inte helt.



Månadens elevarbete maj 2011