|
Denna
månads elevarbeten kommer från huslig ekonomi och
bildkonst.
Huslig ekonomi:
Elever i
åk 7 har gjort broilergryta med en fräsch sallad
därtill. Nedan ser du receptet de använt samt deras egna
beskrivningar över sitt arbete.
Broilergryta
300-400 g honungsmarinerade broilerstrimlor
ca 1/3 purjolök
4-5 dl vatten
½ hönsbuljongtärning
2-3 dl havremakaroner
1-2 msk sojasås
1 krm curry
½ - 1 påse majs-ärter-paprika blandning
grovmalen svartpeppar
krydda enligt egen smak
Till stekningen: flytande margarin eller smör
1. Häll ca 1 msk fett i stekpannan, låt
det bli lite brunt
2. Tillsätt broilerstrimlorna och låt dem
brynas
3. När broilern fått färg
tillsätter du purjolöken och låter den fräsa.
4. Häll broiler-purjoblandningen i en kastrull
och skölj ur stekpannan.
5. Tillsätt sky, vatten, buljongtärning,
makaroner, sojasås och kryddor, låt koka 8 minuter. Obs! Se
koktiden på makaronpaketet.
6. Häll i så mycket grönsaker ni vill
ha och låt dem koka en stund till.
Fräsch sallad:
Isbergssallad, gurka, vindruvor, paprika
Så här
kommenterar eleverna sitt arbete:
Dukningen
(grupp 1)
Vi bjöd in hösten. Nicole och Jessica var ute och plockade
löv, kvistar och stenar. Det gav en riktigt mysig och
höstaktig filis.
Maten
(grupp 1)
Som extra kryddor i grytan valde Jenny och Lina att sätta
chili, havssalt, svartpeppar och lite paprika. I salladen var
vindruvorna sötast och godast. Överlag var det super fint och
mysigt.
Grupp 2
En lätt måltid,och mycket god. Dukningen bestod av löv
och utblommade rödklöverstjälkar. Till maten gjorde vi
en fräsch sallad som dekorerades med en söt apa: vindruvor
som ögon, paprika som mun, sallad som hår och två
gurkskivor som föreställde två öron. Mysigt!
Grupp 3
Notera den ”perfekta” grytan och den utomordentliga salladen.
Bildkonst
Nina Sirén och Patricia Hafström har med hjälp av
Sonja Kervinen, Tobias Sjöman och Robin Lindqvist utfört
denna muralmålning under september månad. Motivet har de
valt själva. Eleverna har valt tillvalsteckning på 8:an.
|
|
|
|