Här kan du njuta av Sofia Evers fina bilder från De gamlas dans i Idrottshuset i Dragsvik 17.2.2012. Mellisarna uppträdde även på dagen för skolans övriga studerande och personal.

 

De gamlas dans i Idrottshallen 17.2.2012

De gamlas dans i Idrottshuset 17.2.2012

De gamlas dans i Idrottshuset 17.2.2012

De gamlas dans 17.2.2012 - dansuppvisning för skolans studerande  Foton: Sofia Evers

 

 

I Ekenäs gymnasiums skuggval inför andra valomgången i presidentvalet röstade 148 av skolans studerande (röstningsprocent 65,8%).
Pekka Haavisto fick 108 röster (73,5%) mot Sauli Niinistös 39 (26,5%). En röst kasserades.

Här kan du läsa resultatet från skuggvalet inför första valomgången.

 

I slutet av 2011 publicerade Utbildningsstyrelsen resultatet av projektet Världsmedborgare i Finland. Ekenäs gymnasium var en av de 15 skolor som valdes ut för att delta i projektet. Ekenäs gymnasium har en lång erfarenhet av internationellt samarbete och kan därför idag fungera som modell för andra skolor som står i beråd att inleda samarbete med skolor på den internationella arenan.

I publikationen Koulu kohtaa maailman presenteras Ekenäs-modellen. Vårt projekt heter Ekenäs gymnasium - i en global värld och du kan läsa om hur vi bygger upp våra internationella projekt på s. 62-67. Enligt uppgifter på Utbildningsstyrelsen hemsida utkommer den svenska upplagan i februari 2012.

En liten kuriositet: pärmbilden är tagen i augusti 2011 då en delegation från Kina besökte vårt gymnasium.

 

Vårteminen inleds måndag 9.1.2012! Fram till dess, njut av ledigheten!

Marianne Pärnänen
rektor

Läsåret går fort och knappt har den kinesiska delegationen åkt hem innan förberedelserna inför nästa svarsbesök är på gång. På måndagen besökte fil.dr. Pia Polsa Ekenäs gymnasium för att berätta om kinesisk kultur och kinesiska särdrag, som det kan vara bra att känna till. Föreläsningen uppskattades av de knappt trettio studerande som deltar i kursen HI F17 Känn Kina.

 

 Fil.dr. Pia Polsa   Foto: Sture Lindholm

Comenius-projektet har kommit bra igång och nu i december har deltagarna i kursen ÖS T7 Medelhavskultur fått ta del av en tvådelad föreläsningsserie kring grekisk kultur. För sakkunskapen stod ambassadör Ralf Friberg, som den 13 och 19 december besökte Ekenäs gymnasium.

 

Ambassadör Ralf Friberg fångad på bild av Sture Lindholm.

Alicia Jalava med följe 

Ekenäs gymnasiums egen Lucia Alicia Jalava med följe förgyllde morgonen för skolans studerande, personal och inbjudna gäster. Kyrkoherde Anders Lindström talade bl.a. om längtan inför julen och Lucia som lyser upp den mörka årstiden.

 

 Sången klingade vackert i den stämningsfullt upplysta kyrkan.

Den valbara kursen MO F13 kommer att delta i estradpoesievenemanget Poetry Slam, fredag 11 november 2011 kl. 20.00 på Kulturhuset Karelia i årets Bokkalas i Ekenäs, åtminstone som publik men också vid Open Mic.

Kaj Kunnas besökte retorikkursen (MOT14) den 12.10

 

Kaj Kunnas Foto: Anton Westerlund

 

"Behärska saken – då kommer orden av sig själva". Kaj Kunnas motto kommer från en av de gamla romarna, Cato den äldre.

 

 Kaj Kunnas Foto: Anton Westerlund

 

För både retorik och idrott är det träning och åter träning som gäller.

 

Deltagarna i projektkursen HI T20 "I inbördeskrigens fotspår" gjorde 9-16.10 2011 en veckolång studieresa till Bosnien och Kroatien i det forna Jugoslavien.

Hela gruppen i Mostar 

 

 

 

 Här är hela gruppen samlad i Mostar

 

 

 

 

Projektet är ett samarbete mellan Ekenäs gymnasium och Helsinge gymnasium i Vanda, och har löpt på under hela år 2011. Under våren fokuserade gruppen på kriget 1918 i Finland, och följde krigshändelserna i fotspåren i Svidja i Sjundeå, Tammerfors, Helsingfors, Dragsvik och Västankvarn.

                              Stefan Wallin

Idag (17.10) besöktes skolan av försvarsminister Stefan Wallin, som i korthet berättade hur han i tiden blev intresserad av politik och hur en ministers vardag kan se ut. Efter den relativt korta introduktionen var det sedan fritt fram för våra studerande att under ca 45 min. ställa frågor. Och det tillfället tog de minsann vara på!

Även om de flesta frågorna av naturliga skäl berörde främst militärtjänstgöringen, landets försvar och ministerns inställning till ett eventuellt medlemskap i NATO, ställde våra studerande och lärare även frågor kring jämställdhet, finlandssvenskheten, gymnasiernas framtid, den europeiska ekonomikrisen, miljön och kärnkraft som energikälla. Stefan Wallin svarade glatt på alla frågor och han var inte för en sekund orolig för att han skulle blir försvarslös, för "om det är något som en politiker kan, så är det att prata", som han sa strax innan han inledde sin frågestund.

 

Den 9 oktober var det dags för studerandena i kursen "I inbördeskrigets fotspår" att åka iväg till Bosnien. Med på resan var naturligtvis lektorn i historia och samhällslära Sture Lindholm, samt en lärare och några studerande från Helsinge gymnasium. Resan var höjdpunkten på kursen "I inbördeskrigets fotspår", som påbörjades redan våren 2011.

Klicka på följande länk, så kan du läsa vad tidningen Västra Nyland skrev om gruppens tankar inför resan: I krigets hemska fotspår.

Första dagen i period 2 besökte Linnea Molander, psykologisk coach, Ekenäs gymnasium för att ge tips och råd om hur man kan höja sitt välbefinnande och därmed sin studiemotivation. Hon tog avstamp i Martin Seligmans teorier om positiv psykologi, som är en relativt ny gren inom psykologin, och som fokuserar på den friska människans psyke. Forskningen inom positiv psykologi har visat att man genom att ändra sitt tankemönster och sitt beteende kan öka sitt välbefinnande, och därmed höja sin prestationsnivå. Mår man bra presterar man helt enkelt bättre!

                                                                                                                

"Folkmord är aldrig en slump. De händer för att det finns människor som vill att de ska hända, för att det finns människor som genomför dem och för att det finns människor som låter dem ske."                

                                                                                                                                                 

Så här sa rättstandläkare Helena Ranta idag då hon inför en liten skara studerande talade om folkmord och om sitt arbete ute på fältet bland krypskyttar och landminor.

Det var en högst personlig, gripande skildring av krigets fasor och rättsläkarens arbete som hon gav åhörarna. Anledningen till att Helena Ranta besökte Ekenäs gymnasium är den förestående resan till Bosnien, som sex studerande åker på i början av oktober. Med på resan följer fem studerande från Helsinge gymnasium, eftersom kursen genomförs i samarbete med dem. Bland annat Srebrenica, där även Helena Ranta har jobbat med att identifiera offer från folkmorden, finns på programmet.

Ekenäs gymnasium har deltagit med ett pojk- och flicklag i skolfotboll. Turneringarna ordnades senaste vecka, för pojkarnas del i Virkby och flickornas del i Ekenäs.

Pojkarna vann med 3-2 mot Axxell och 2-1 mot Virkby gymnasium.

I Ekenäs vann flickorna över Kimitoöns gymnasium med 2-0 och förlorade mot Mattlidens gymnasium med 0-4. Laget gick i alla fall vidare.

Ett stort tack till alla värdar som har ställt upp, öppnat sina hem och bidragit till att göra besöket för våra långväga gäster minnesvärt!

Marianne Pärnänen            Sture Lindholm
rektor 

koordinator för internationellt samarbete

 

Två lärare och 18 förväntansfulla unga studerande steg av bussen utanför gymnasiet på söndagkvällen (21.8.2011). På parkeringsplatsen väntade värdarna med sina familjer - av minerna att döma lika förväntansfulla!

Gästerna kommer naturligtvis från vår partnerskola i Beijing, RDFZ, som vi har haft aktivt utbyte med sedan läsåret 2003-2004. Gästerna stannar endast en vecka den här gången, men kommer i alla fall att hinna med en hel del: allt från språklektioner, lektioner i finländsk kultur och historia till utfärder i skärgården och besök hos julgubben i Lappland.

Vi önskar våra gäster välkomna och hoppas att det blir en givande vecka för oss alla!

Ekenäs gymnasium inleder ett Comeniusprojekt med Geniko Lykeio Lerou, ett gymnasium på Leros, läsåret 2011-2012. Projektets initiativtagare och ansvariga lärare i den grekiska skolan, George Chatzimichalis, har skickat en hälsning till alla inför det nya läsåret:

"I wish you all the best for the new school year : health, creativity, progress and success to all of your plans."

 

Like it? Share it!