Bär


Finlands skogar är fulla med olika bär. Största delen av dem är ätbara. En stor del hör också till ljungväxter
och blåbärssläktet. Bär som vanligtvis hittas i finska skogar är lingon, blåbär, tranbär, hjortron, mjölon och odon.
Största delen av bären är blå eller röda och liknar varandra vilket gör att det är ganska lätt att blanda
mellan olika bär.


Lingon (Vaccinium vitis-idaea) är ett vanligt ris i finska skogar.
De mognar i augusti-september. Dess blad är gröna året runt och
den tål hård kyla tack vare ett lager vax som den har på bladen.
Lingon har vita blommor och röda bär.
Bären kan användas för att laga t.ex. sylt, saft och gelé.






Blåbär (Vaccinium myrtillus) är ett av de vanligaste risen i finska skogar.
De mognar i juli-augusti. Bären är skyddade av en tunn vaxhinna så att de
inte torkar eller förstörs av fukt. Alla bär har inte vax på sig och man kan se
skillnaden på att de bär som saknar vax är glänsande och mörka och de som
har en vaxhinna är ljusa och matta. Blåbär kan användas för att laga
t.ex. sylt, saft, paj och soppa.






Mjölon (Arctostaphylos uva-ursi) är en ljungväxt som kan hittas i hela norden.
Den blir 5-15 cm hög och blommar i maj-juni. Den har runda, röda bär som
liknar lingon och det lätt att blanda mellan dessa bär men till skillnad från
lingon är mjölon smaklösa och mjöliga och är därför egentligen inte
användbara för matlagning.








Odon (Vaccinium uliginosum) är ett ris som hör till blåbärssläktet.
De växer i samma områden som blåbär och de ser nästan lika ut,
vilket gör att det är lätt att blanda mellan dem. Skillnaden mellan
dem kan man se på att odon har lite ovala bär och fast de är ätbara
så är de ganska smaklösa och liksom mjölon används de inte för matlagning.